Jak na lepší zrak?

Jak na lepší zrak?

Zrak je jedním z hlavních smyslů, díky němuž člověk přijímá cca 90 % všech informací z okolí. Zrak zajišťuje správné vnímání většiny podnětů. Obzvláště důležité jsou proto ochrana a posílení zraku pomocí vhodných potravin případně potravinových doplňků. 

Jaké zdraví prospěšné vlastnosti mají karotenoidy lutein, zeaxantin, astaxantin a lykopen?

Lutein a zeaxantin jsou přírodní sloučeniny výlučně rostlinného původu (proto musí být dodávány společně s jídlem), které se vyskytují v žluté skvrně oční sítnice lidí a pomáhají chránit fotoreceptory sítnice (tyčinky a čípky) před škodlivým vlivem UV záření. Oba tyto karotenoidy mají silné antioxidační vlastnosti, neboť zneškodňují kyslíkové volné radikály vznikající vlivem světla. Mají také klinicky prokázané účinky v oblasti prevence degenerace žluté skvrny (AMD); jako zdraví prospěšné složky pro oči byly předmětem desítek klinických výzkumů.

Lykopen je přírodní karotenoid vyskytující se ve velkém množství v rajčatech; vykazuje silné antioxidační vlastnosti chránící fotoreceptory sítnice před škodlivým vlivem slunečního záření a oxidačním stresem. Také příznivě ovlivňuje krevní oběh a chrání před aterosklerózou. Podporuje prevenci šedého zákalu.

Astaxanthin je sytě červený pigment, který patří do třídy známé jako “karotenoidy” vedle některých dalších potravinových karotenoidů, jako je β-karoten, lutein, zeaxanthin.

Tento karotenoid se nejvíce vyskytuje ve vodním prostředí a je dobře znám jako součást stravy divokého lososa, což způsobuje červené zbarvení těchto lososů
Zdroje astaxantinu zahrnují:
• červené-růžové mořské plody a korýši
• řasy a mikroorganizmy
Astaxanthin bývá nejčastěji syntetizován ze zelených řas Haematococcus pluviali, díky nejvyššímu obsahu.

Které potraviny zlepšují zrak?

Příznivé účinky má i listová zelenina jako špenát nebo kapusta, které jsou bohaté na lutein a zeaxantin, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka, olivový olej a jiné. Málo známá je kurkuma, která je ale opravdu zdravá.

Chceš mít zdravé oči? Dej si mrkev!

Známá rada předávaná z generace na generaci je hodně, ale hodně neúplná. Podle odborníků existuje výrazně více potravin, které mají pozitivní vliv na dobrý zrak.

Například zmiňovaná mrkev – nejznámější z “očních” potravin – má vysoký obsah karotenů, z nichž v těle vzniká vitamin A, který chrání zrak před šeroslepostí.

Vejce

Zdá se to možná neuvěřitelné, ale “cholesterolový” žloutek pomáhá zraku. Obsahuje totiž velké množství luteinu, ve vejcích je i lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry. Všechny tyto látky chrání zrak před vznikem šedého zákalu.

Ryby z chladných moří

Mezi ně patří například sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny známé pod zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán.

Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.

Česnek, cibule a kapary

Také tyto rostliny jsou podobně jako vejce bohaté na síru. Ta je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.

 

 

Špenát, kapusta a další listová zelenina

Tyto rostliny obsahují prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením, které způsobuje kupříkladu ultrafialové záření.

Ilustrační snímek

Sója

Patří mezi základní potravinu vegetariánů. Obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamin E a přirozené protizánětlivé látky.

Borůvky a hroznové víno

Toto ovoce obsahuje antokyaniny, které zlepšují vidění za šera a v noci.

Víno

S jeho pitím by se to samozřejmě nemělo přehánět, ale vědci prokázali, že má v malých dávkách pozitivní účinky na srdce a oběhový systém.

Podle expertů rovněž pomáhá chránit zrak, nejspíš díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních.

Ořechy a semena

Tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě.

Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Olivový olej

Nejen očím, ale celému tělu prospějete, pokud máslo a další tuky nahradíte aspoň občas kvalitním olivovým olejem.

Kustovnice čínská zvaná GOJI

Velmi bohatě obsazený Zeaxantin a Lutein přispívá k lepšímu zraku, podporuje ostrost vidění.

A jaký produkt bychom vám mohli doporučit na lepší zrak?

Přípravek DuoLife Clinical Formula ProOptical® píše novou kapitolu v oblasti potravinových doplňků. Jedná se o zdroj přírodních látek chránících oči, v tobolkách s dvoufázovým prodlouženým uvolňováním. Přípravek obsahuje řadu látek, pro které byly zpracovány četné klinické studie, kterých se zúčastnilo více než 4200 pacientů.

DuoLife Clinical Formula ProOptical® je obsažen ve dvoufázové tobolce s modifikovaným a prodlouženým uvolňováním. Inovativní dvoufázové uvolňování je dosaženo díky unikátnímu spojení dvou tobolek – vnější tobolky s tekutým obsahem a vnitřního tuhého jádra. Absorpce tekutých aktivních látek začíná už v žaludku, zatímco tuhé složky se uvolňují teprve v tenkém střevě, odkud míří do krevního oběhu a pak do očních tkání. Díky dvojfázovému procesu je dosahována nejvyšší úroveň absorpce.

Potravinový doplněk ProOptical® obsahuje přírodní lutein a zeaxantin v krystalické podobě, které jsou získávány pomocí patentované technologie. To má zásadní vliv na rychlost, a tudíž i účinnost absorpce. Nejvyšší biologická dostupnost těchto složek byla prokázána ve více než 70 klinických studiích, kterých se zúčastnilo více než 4200 pacientů. V rámci těchto studií byl použit lutein a zeaxantin v poměru 5:1, díky čemuž oko může využívat nejdůležitější látky v maximálním množství.

Přípravek DuoLife Clinical Formula ProOptical® obsahuje také řadu dalších látek, které posilují oči a chrání je před škodlivým UV zářením a volnými radikály.

CzechEnglishGermanHungarianItalian
error: Obsah je chráněn!!