Nejoblíbenější kuchyňský olej vypouští do jídla rakovinotvorné chemikálie.Zdaleka se mu vyhněte.

Nejoblíbenější kuchyňský olej vypouští do jídla rakovinotvorné chemikálie.Zdaleka se mu vyhněte.

Který kuchyňský olej je tedy vhodný a na co?

Kuchyňské oleje jsou dnes velmi hojně používanou ingrediencí při vaření. Dá se říct, že se bez nich lidé už neobejdou. Názory na to, zda by se jimi mělo šetřit nebo nikoliv, se různí. Každopádně ale velkou roli hraje typ rostlinného oleje a jeho výroba. U některých z nich se bohužel ukázalo, že nejsou příliš prospěšné a mohou přispět ke vzniku rakoviny.

Problém rostlinných olejů

Některé výzkumy ukazují, že používání rostlinných olejů na vaření není zrovna vhodné. V případě některých druhů je to výrazně horší než použití klasických nasycených tuků, mezi něž patří máslo či sádlo. Od nich se přitom například při smažení v poslední době hodně upustilo právě ve prospěch olejů.

 

Ačkoliv jsou rostlinné oleje obecně považované za zdravé, právě ve chvíli, kdy je použijete k vaření, třeba k onomu smažení, dochází k produkci řady chemikálií. Část z nich je potom rakovinotvorná. Ty se tak pochopitelně dostávají do jídla.

 

Mezi nejproblematičtější oleje patří palmový, sójový, kukuřičný a slunečnicový. Jakmile se tyto oleje zahřejí, dochází k produkci chemikálií zvaných aldehydy. U nich byla prokázána spojitost s určitými typy rakovinového bujení.

Nejpoužívanější olej není vhodný

Z těchto olejů je v tuzemsku oblíbený zejména slunečnicový olej, který patří k vůbec nejpoužívanějším olejům v České republice. Důvodem je to, že patří mezi ty nejlevnější a lidé si ho pochvalují také proto, že má vysoký kouřový bod. Je tedy možné ho zahřívat na vysoké teploty, aniž by se připaloval. Jak se ale ukazuje, zahřátí nemusí být zrovna prospěšné. V tomto oleji je spousta poly nenasycených tuků, jež se po zahřátí rozloží právě na aldehydy.

Tyto oleje obsahují až dvěstěkrát více aldehydů, než jaký je limit stanovený Světovou zdravotnickou organizací. Dobře ze srovnání vychází olivový olej, avšak ten není vhodný ke smažení. Proto není od věci vrátit se k tradičním tukům, jako je právě máslo nebo sádlo.

Vyberte si správný olej

Pokud vybíráte olej, je dobré předem vědět, k jakému účelu ho budete používat. Vlastnosti jednotlivých druhů se totiž významně liší. Na smažení nejvíce oceníte řepkový olej, který má velmi vysoký kouřový bod. Začne se připalovat až při 246 °C.

V praxi to znamená, že ho přepálíte jen velmi těžko. Pokud budete chtít smažit na panenském olivovém oleji, musíte se smířit s kouřovým bodem kolem 200 °C, navíc je takového oleje škoda, protože smažením ztrácí své výživové hodnoty.  Třetí nejoblíbenější olej je slunečnicový, který můžete bez přepalování zahřívat asi na 230 °C.

CzechEnglishGermanHungarianItalian
error: Obsah je chráněn!!