Rozdíl mezi přírodním vitamínem C a kyselinou ascorbovou

Rozdíl mezi přírodním vitamínem C a kyselinou ascorbovou

Přírodní vitamin C a jeho výhody?

Vitamin C  je jeden z velice důležitých vitaminů a hraje klíčovou roli v udržení správného fungování našeho těla. Neexistuje asi jedinec, který by tento vitamin neznal a většina z nás se ho i do organismu snažila pravděpodobně někdy doplnit. Vybrat si z široké nabídky však může být poněkud komplikované a pokud chceme tento vitamin do těla skutečně efektivně dodat, je nutné nad volbou popřemýšlet. Existuje totiž mnoho značek, s různým počtem miligramů a v rozdílné kvalitě. Možná jste se už ale dokonce setkali s pojmem přírodní vitamin C. Ten se od klasického synteticky vyráběného vitaminu C v určitých ohledech liší. Co si ovšem pod takovým vitaminem C představit a jaké jsou jeho přednosti?

Jaké funkce má vitamin C a kolik je ho třeba?

Denní potřebný příjem vitaminu C se může lišit na základě věku, pohlaví či životního stylu. Nicméně jako doporučená dávka se udává něco kolem 80 – 100mg denně pro dospělého jedince. V případě, že je tělo vystavováno intenzivnějšímu množství bakterií a virů nebo jste dokonce už nemocní, může být potřebná dávka až několikanásobně větší. Stejně tak pokud třeba procházíte stresovým obdobím nebo pravidelně a intenzivně cvičíte – to se totiž vitamin C v těle spotřebovává výrazně rychleji. Suplementování o trochu vyšších dávek vitaminu C se obávat nemusíte, v organismu se neukládá a případný nadbytek se vyloučí močí.

 

Vitamin C je známý především svojí schopností posilovat imunitní systém. To ale není jeho jediná funkce. Vitamin C je antioxidantem, chrání buňky před volnými radikály, je významný pro psychickou stabilitu, správnou nervovou činnost, snižuje únavu a vyčerpanost, je nepostradatelný pro zdraví kostí, chrupavek, kůže a zubů a přispívá k normální syntéze kolagenu a vstřebávání železa.

Acerola jako výjimečný zdroj vitaminu C

Zdrojů, ze kterých můžeme přirozeně získat vitamin C je celá řada. Ovšem jisté stojí za povšimnutí více nežli jiné. Často jsou v tomto ohledu vyzdvihovány citrusy, ty sice obsahují značnou dávku tohoto vitaminu, ale ne zcela tu nejvyšší. Více ho má černý rybíz, paprika, brokolice, kiwi, šípek či třeba tropická acerola.

Acerola neboli Malpígie je zajímavá rostlina, která vytváří kyselé a nápadně červené plody. Pod lesklou slupkou se nachází šťavnatá světlejší dužina a pecka. A právě tyto plody jsou bohatou zásobárnou přírodního vitaminu C, kterou jen tak něco nepředčí. V našich končinách si zřejmě čerstvou acerolu jen tak nepořídíte, ale jsou z ní vyráběny doplňky stravy, které jsou ve formě sypkého prášku nebo kapslí. Kromě vitaminu C obsahuje acerola i vitamin A, E, fenolové sloučeniny, antokyany, karotenoidy, železo a fosfor. Acerola nám tak zajistí dostatečný přísun vitaminu C, jenž se díky synergickému vlivu flavonoidů lépe vstřebá.

KYSELINA ASKORBOVÁ NENÍ VITAMÍN C !!!

Pokud si půjdete do lékárny koupit vitamín C, dostanete pilulky se synteticky vyrobenou kyselinou askorbovou. Naprostá většina lékařů, výživových specialistů a prodejců považuje tyto dva pojmy (vitamín C a kyselina askorbová) za totožné.

SYNTETICKÝ = NEÚPLNÝ = FALEŠNÝ

Slovo syntetický znamená:

  • vyrobený člověkem
  • nevyskytuje se nikde v přírodě

Je mimořádně důležité pochopit rozdíl mezi vitamíny a biochemickým působením vitamínů. Vitamín je určitý biochemický komplex.

„Běžný“ vitamín C (kyselina askorbová) není nic jiného, než chemická kopie přírodní kyseliny askorbové, což je pouhý zlomek komplexního vitamínu C. Falešný je tedy jak obsah, tak i forma.

Přírodní vitamín C je součástí něčeho živého a toto živé přímo ovlivňuje. Synteticky vyrobená kyselina askorbová nevyrostla v zemi, nikdy neviděla slunce a světlo, nikdy nebyla součástí něčeho živého a sama je neživou hmotou. Pouze „živé podporuje živé“, mrtvá hmota organismus pouze zatěžuje a má toxické účinky.

PŘÍRODNÍ = REÁLNÝ A FUNGUJÍCÍ

Kurděje jsou nemoc způsobená nedostatkem vitamínu C. V letech 1650-1850 zemřela polovina námořníků na zaoceánských plavbách na kurděje. Již v roce 1800 přišel lékař Thomas Lind na to, že kurděje je možné snadno léčit ovocem bohatým na vitamín C. Používaly se nejprve limetky, následně se zjistilo, že stejný efekt mají „obyčejné“ brambory (Lancet, 1842).

V bramboře je méně než 20mg vitamínu C. I toto malé množství stačí nejen k prevenci, ale i k léčení kurdějů (Richard Dana: Two Years Before the Mast, 1840).

Naopak syntetická kyselina askorbová není schopna kurděje účinně vyléčit, protože nefunguje jako nutrient (Lancet, 1842). Ke stejnému závěru došel i laureát Nobelovy ceny a objevitel vitamínu C Dr. Albert Szent-Georgi: izolovaná kyselina askorbová není schopna vyléčit kurděje a má jiné biochemické působení, než komplexní vitamín C.

VÝROBA SYNTETICKÉ KYSELINY ASKORBOVÉ

Syntetická kyselina askorbová se vyrábí v chemické továrně. Základní surovinou je kukuřičný sirup, což je rafinovaný čistý kukuřičný cukr. Mimochodem, kukuřice (pokud není bio) patří mezi nejvíce chemicky ošetřované a nejvíce geneticky modifikovaný rostliny.

Pak následují tyto chemické kroky:

  • hydrolýza škrobu: působením tepla a enzymů je kukuřičný škrob rozložen na jednoduchý cukr (D-glukózu)
  • hydrogenace: D-glukóza se převede na D-sorbitol
  • fermentace: D-Sorbitol se převede na L-sorbosu
  • reakce s acetonem: L-sorbóza se při nízkých teplotách míchá s kyselinou a acetonem (čtete správně, používá se opravdu aceton…)
  • oxidace: za přítomnosti katalyzátoru dochází k oxidaci, dále se okyselí, promyje a vysuší. Vznikne kyselina L-glukonová
  • hydrolýza: kyselina L-glukonová se nechá reagovat s kyselinou chlorovodíkovou a vzniká surová kyselina askorbová
  • krystalizace: surová kyselina askorbová se filtruje, čistí a mele na jemný krystalický prášek

Co tomu říkáte? Úžasná neživá hmota kořeněná acetonem…

Vyberete si tedy chemii nebo přírodu?

PŘÍRODNÍ ZDROJE

Většinu potřebných vitamínů musíme našemu tělu dodávat, neumí si je samo vyrobit. Platí to i o diskutovaném vitamínu C, který se podílí asi na 15.000 různých metabolických procesech v lidském těle.

Jak si zajistit dostatek vitamínu C?

  1. Pěstujte si ovoce a zeleninu (na zahradě, v bytě v groweboxu).
  2. V zimě konzumujte mrazem sušené ovoce – to si zachovává většinu zdraví prospěšných látek. Mango (41 mg/100g), jahody (56 mg/100g), ananas (66 mg/100g).
  3. Využívejte silné přírodní zdroje vitamínu C. Tyto produkty opravdu doporučuji. Více info zde a možnost objednat zde: VitaC .Zde naleznete opravdu velké množství přírodního (živého) vitamínu C.  Tento produkt není chemicky ani tepelně ošetřen. Stabilizován metodou IHHP, tedy paskalizací. Tlakem při nízké teplotě. Zcela bez konzervantů. Po otevření uchovávat v chladničce a ideálně spotřebovat do 30dnů.

Za mne Kdo si může pěstovat bez chemického ošetření doma citrusy? Kdo dokáže toto usušit mrazem? Tedy nejjednodušší cesta za m,ne a nejpohodlnější je mnou osvědčená a doporučená. Kvalitím doplňkem, zcela přírodním.

Na trhu je obrovské množství multivitamínových produktů obsahujících vitamin C, ale nejkvalitnější produkty jsou ty, které obsahují kompletní komplex vitaminu C, včetně bioflavonoidů.
Hledali jsem přírodní, kvalitní, tedy komplexní vitamín C.
A NAŠLI JSME:
v tekuté formě ve
skleněné lahvi 750 ml.
100% přírodní bez GMO,
– bez konzervantů a umělých barviv
Pojďte vyzkoušet se mnou
tento VITA C 
NYNÍ JIŽ I V SÁČKOVÉ PODOBĚ – vhodné na cesty.

Více informaci a možnost objednat sypký vitamin C zde:

Tags: , ,

error: Obsah je chráněn!!