Není konvice jako konvice. Tato nejen čistí, ale dělá i zásaditou vodu a záporné ORP
- od Drozen & Rajner
- v Informace
- v 7 února, 2024
ECAIA karafa je ionizátor minerální průtokové vody. Na rozdíl od elektrického ionizátoru vody karafa nevyžaduje elektřinu. Granulát s aktivním uhlím prozatím čistí vodu od znečišťujících látek.
Oxidačně-redukční potenciál (ORP), známý také jako redox potenciál,(z anglického RedOx-Reduction/Oxidation) je jednotka chemické aktivity prvků nebo sloučenin v reverzibilních procesech spojených se změnou iontového náboje. Hodnota oxidačně-redukčního potenciálu (Eh) se vyjadřuje v milivoltech (mV)
V přírodě ve vodě se hodnota ORP pohybuje v rozsahu od cca. -400mV do +400mV.
Redox reakce jsou hlavními procesy, které zajišťují životní funkce každého živého organizmu. Energie uvolňovaná v průběhu těchto reakcí je spotřebována na udržování homeostázy organizmu a regeneraci buněk.
Aby organismus při metabolických procesech využíval pitnou vodu optimálním způsobem, její ORP musí souhlasit s hodnotou ORP vnitřního prostředí organizmu.
Běžně se ORP vnitřního prostředí lidského organizmu pohybuje v rozsahu od -50 do -100 mV, pokud je tento organizmus v regenerovaném stavu.
ORP běžné pitné vody (voda z kohoutku, balené vody) je téměř vždy větší než nula, a obvykle se nachází v rozmezí od +150 do +500 mV.
Vědci tvrdí, že pokud tělo neustále musí vyvažovat redox procesy v lidském těle, pak je to jedna z hlavních příčin vzniku mnohých onemocnění. Proto je rozumné konzumovat vodu s ORP v mínusových hodnotách. Taková voda je zároveň silným antioxidantem.
Pokud má látka pozitivní ORP, považuje se za oxidační činidlo. Čím vyšší je ORP, tím více poškozuje buňky a zvyšuje proces stárnutí. Kapaliny s negativním ORP jsou považovány za antioxidanty a mohou zpomalit proces stárnutí!
Čím silnější antioxidant, tím více pocítíme jeho antioxidační účinek!
Co je to ORP a jak nám pomáhá zpomalovat stárnutí?
Vysoké záporné hodnoty ORP fungují jako silný antioxidant.
ORP je zkratka pro oxidačně redukční potenciál, který uvádí přítomnost oxidačních a redukčních látek v kapalině a měří se v milivoltech (mV). Oxidační látky kladné hodnoty, tedy čím vyšší je oxidace, tím má např. voda a jiné nápoje a tekutiny apod. vyšší oxidační hodnotu.
Redukční látky mají záporné hodnoty a působí jako antioxidanty, čím nižší je redukce, tím má např. voda a jiné nápoje a tekutiny nižší oxidaci.
Hodnota ORP se liší v závislosti na tom, jaká voda teče z kohoutku v dané lokalitě. Čím tvrdší voda, tím vyšší záporné ORP.
Zdravá pitná voda doporučovaná odborníky by měla mít přibližně od -20 mV a výše.
Voda s ORP -50 mV bude mít dostatek negativních iontů, aby přitahovala a neutralizovala přebytečné kyseliny
Voda z kohoutku bez úpravy má oxidační hodnotu, uvádí se +150 až + 400 mV.
Kohoutková a balená voda se pohybuje jak bylo již výše řečeno +150mV až +500mV (zde je nutno podotknou, že kolem +150mV se voda pohybuje pouze v několika málo horských oblastí v České republice , kde mají vodu z čistých podzemních pramenů. V ostatních velkých městech je běžná hodnota kolem +400mV)
Balená voda má tedy přibližně stejné hodnoty ORP jako voda kohoutková.
Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva -100mV
Balené ovocné džusy +200mV a více
Cola a Sprite se pohybuje až k hodnotám +800mV. Takovéto nápoje pak negativně působí na náš organismus.
ORP neboli oxidačně redukční potenciál (vyjadřuje se v mV) a může mít jak kladnou, tak zápornou hodnotu.
V přírodě ve vodě se hodnota ORP pohybuje v rozsahu od cca. -400mV do +400mV.
Redox reakce jsou hlavními procesy, které zajišťují životní funkce každého živého organizmu.
Energie uvolňovaná v průběhu těchto reakcí je spotřebována na udržování rovnováhy vnitřního prostředí organizmu a regeneraci buněk.
Běžně se ORP vnitřního prostředí lidského organizmu pohybuje v rozsahu od -100mV do -200mV, pokud je tento organismus v regenerovaném stavu.
ORP běžné pitné vody (voda z kohoutku, balená voda) je téměř vždy větší než nula, a obvykle se nachází v rozmezí od +180mV do +300mV.
Tyto rozdíly ORP vnitřního prostředí a pitné vody znamenají, že životní energie organizmu musí být vynakládána na opravu aktivity elektronů vody.
Proto čím nižší ORP vody, tím víc volných elektronů a tím větší antioxidační schopnost.
To jen dokazuje, že voda může fungovat jako oxidační činidlo a přispívat k procesu stárnutí, nebo může být redukčním činidlem, což znamená, že může procesy stárnutí organizmu zpomalovat.
Najdete v našem eshopu: https://www.natureprofit.cz/ecaia-konvice/